Osteopathie

Osteopathie

Osteopathie is een holistische manier van behandelen waarbij er op zoek wordt gegaan naar de oorzaak van de klacht.

Filosofisch wordt het lichaam beschouwt als één geheel, waarbij alles een invloed uitoefent op - en in verband staat met elkaar.
De wetenschap hierachter en dus ook de kennis die een osteopaat moet bezitten berust op de biomechanica, fysiologie, anatomie, psychologie en neurologie van de mens.

Hoe beter de kwaliteit van de bewegelijkheid van het lichaam hoe minder snel iemand klachten zal krijgen.
Bij vermindering van de mobiliteit van één of meerdere structuren kan er een belemmering ontstaan in de beweging waardoor er klachten kunnen ontstaan.


Wat doet een osteopaat bij volwassenen?


Osteopaten behandelen verschillende klachten bij volwassenen zoals rugpijn, nekpijn, vermoeidheid, enz. Door de zachte en holistische aanpak is osteopathie een aangename manier om van je klachten af te raken.

De behandeling start altijd met een vraaggesprek over je algemene gezondheidstoestand, eventuele operaties, trauma’s, levensstijl en erfelijke aandoeningen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Nadien zal de osteopaat zijn ondervindingen met jou bespreken en je een behandelvoorstel doen. Omdat osteopaten het lichaam als één geheel zien, kan je ook advies krijgen over gezonde voeding of een fittere levensstijl.

Telkens wanneer je bij je osteopaat langsgaat, zullen jullie kort het resultaat van de vorige consultatie evalueren. Merk je al beterschap? Moet de behandeling worden verdergezet of eerst nog wat worden bijgestuurd? Doorgaans merk je na enkele sessies al resultaat. Ook kan je van de osteopaat enkele oefeningen krijgen om zelf thuis verder te zetten. Om je lichaam na een behandeling de kans te geven zijn evenwicht te herstellen, kan er een week of zelfs meerdere weken zitten tussen de verschillende consultaties.


Wat doet een osteopaat bij baby’s?


Geboren worden is een ingrijpende gebeurtenis. Enorme trek- en duwkrachten werken in op het hoofdje, de schouders, wervelkolom en het bekken van de baby. Hoewel dit normaal gezien geen problemen oplevert, kan een erg lange of net heel snelle bevalling invloed hebben op het welzijn van je baby. Je baby kan zich niet goed in zijn vel voelen en veel gaan huilen.

Enkele klachten bij baby’s die een osteopaat vaak behandelt, zijn:

Net als bij volwassenen start een osteopaat de behandeling van de klachten altijd met een vraaggesprek. Hij stelt je enkele vragen over de zwangerschap en geboorte. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek van de baby waarbij hij zijn bevindingen met jou deelt en een behandelvoorstel doet. Bij het behandelen van baby’s worden uiteraard alleen maar zachte bewegingen gebruikt.

Ook tijdens je zwangerschap kan je bij een osteopaat terecht. Osteopathie kan helpen bij verschillende zwangerschapskwalen zoals rugpijn en bekkeninstabiliteit. Verder helpt een osteopaat je ook bij het voorbereiden van de bevalling.


Met welke klachten naar de osteopaat?


Omdat osteopathie een zachte behandelingsvorm is, kan iedereen geholpen worden door een osteopaat. Je kan terecht met verschillende fysieke en mentale klachten:

 • Rugpijn, nekpijn, pijn of stijfheid in de schouders, heupen en ledematen
 • Een whiplash en verwante posttraumatische klachten
 • Maagpijn en darmklachten
 • Chronische blaas- of nierbekkenontsteking
 • Klachten van littekenweefsel na een buikoperatie
 • Hoofdpijn, spanningshoofdpijn en migraine
 • Vermoeidheid en CVS
 • Fibromyalgie
 • Menstruatiepijn en verminderde vruchtbaarheid
 • Moeilijk te behandelen sportblessures
 • Stress en spanningen
 • Kaakproblemen
 • Gecombineerde chronische klachten

U kan terecht bij:


Emmy-Lee Reyné